Å leve med pelsdyrallergi

Pelsdyrallergi

Pollen

Husdyr

Midd

Mugg

Å leve med pelsdyrallergi

 • Millioner av mennesker over hele verden lever med pelsdyrallergi

  Pelsdyrallergier er blant de vanligste allergiene. Ethvert pelsdyr, men vanligvis katter og hunder, kan utløse allergisymptomer som tett nese, kløende nese, rennende nese og nysing eller røde, kløende og rennende øyne.1 Det er en vanlig myte at den vakre, myke pelsen vi elsker på kjæledyrene våre er kilden til allergisymptomene. Pels er bare et reservoar for ting som utløser pelsdyrallergiene dine! Så fristende som det kan være, vil barbering av kjæledyret ditt ikke gjøre deg mindre allergisk mot dem! Fortsett å lese for å finne ut hvorfor du er allergisk mot det elskede familiemedlemmet, og hva du kan gjøre for å lindre symptomene på pelsdyrallergi.

 • Hva utløser pelsdyrallergien min?

  En av de allergiske utløserne som kjæledyrene våre produserer og deler med oss, kalles flass, som bare er et fancy ord for mikroskopiske hudflak. Pelsdyrallergener er så lette at de kan sirkulere i luften i lang tid. De er også «klebrige», noe som betyr at de kan ligge på tepper, møbler og sengetøy i flere måneder. Disse små partiklene kan også bæres på klær til områder der det ikke er noen kjæledyr.1 Det er ingen vei utenom! Allergikere som reagerer på hunder eller katter har en tendens til å utvikle symptomer tidligere i sesongen, og disse symptomene er mer alvorlige. Til slutt, selv om du ikke har en pelsdyrallergi, kan det å ha et kjæledyr rundt fortsatt gjøre allergien verre, siden kjæledyr samler pollen på pelsen deres også!

 • Vil du beholde kjæledyret ditt selv om du har pelsdyrallergi?

  Å fjerne kjæledyret fra hjemmet er ofte den beste behandlingen. Men hvis du fortsatt ønsker å beholde kjæledyret ditt, kan det være noen strategier for å redusere eksponeringen:1

  • Gjør soverommet ditt til en dyrefri sone. Hold soveromsdøren lukket og rengjør soverommet regelmessig – eller enda bedre, få noen andre til å gjøre det for deg!
  • Fjern tepper og gjør sofaen og stolene til forbudte områder for kjæledyret ditt. For å unngå at oppholdsrommet ditt ser spartansk ut, kan du vurdere å legge ut tepper i stedet som kan vaskes regelmessig i varmt vann for å fjerne eventuelle pelsdyrallergener.
  • Avstå fra å støvsuge så mye som mulig (endelig en fordel ved å ha allergisk rhinitt), eller bruk en støvmaske, siden støvsuging rører opp eventuelle allergener som klamrer seg til tepper, og vil utløse symptomene dine.
  • Bytt klær etter langvarig eksponering med et dyr.
  • Vurder å bruke et luftfilter eller en renser for å fjerne pelsdyrallergener fra luften. Ingen luftfilter vil imidlertid fjerne allergener som allerede sitter fast på overflater.
  • Få noen uten pelsdyrallergi til å børste kjæledyret utenfor for å fjerne flass og rengjøre sandkassen.
Fordelene med Dymista

Les mer om Dymista og hvordan den kan hjelpe deg lindre dine allergiplager i nesen.

 • Referanser

  1. Bousquet J, Khaltaev N, Cruz AA, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy. 2008;63 Suppl 86:8-160. doi:10.1111/j.1398-9995.2007.01620.x